Plans Approved for New Treatment and Therapy Centre

HOW Planning has been successful in securing full planning permission on behalf of its client, The Bridge, for a private residential treatment and therapy centre, located in an area of Green Belt land in Cuddington, Cheshire.

Planning for the 23 bed scheme has been approved by Cheshire West and Chester Council and includes the demolition of all existing buildings which were previously home to the IMap Residential Special School, the main building of which is locally listed. The Gatehouse, which is a single storey building located close to the A49 Forest Road, will remain as part of the plans which also includes associated landscaping, infrastructure and parking.

The successful application demonstrated how the proposals comply with the NPPF, allowing the development of a replacement building in the same use class and of a size that is not materially larger than the existing alongside relevant policies relating to openness of the Green Belt. The planning approval will now enable The Bridge to develop the first purpose built residential treatment and therapy centre in the UK, setting a pioneering example for the future of care.

Says Rachel Jones, Planner at HOW Planning: “This is a fantastic result for our client as it allows them to redevelop this brownfield site and bring it forward as a first class facility.

“We took every opportunity to liaise with the community and local stakeholders throughout the process to ensure all concerns were addressed and we were able to successfully demonstrate that the scheme will not be detrimental to the openness of the surrounding area and that its use will provide significant social benefits which will outweigh the loss of the locally listed building.”

The design for the Centre, which is located on land at Beechfields, has grown out of years of experience in the field of therapy and treatment by our client and has been created to not look institutional or intimidating in order to establish a homely, peaceful atmosphere. The design is based on a courtyard layout with the character of rural barns, sympathetic to the rural setting. The site it sits within is well screened by tree lined borders which surround the Centre and as a result views of the property will be extremely limited.

The new Centre will treat private clients on a voluntary basis, tackling a wide range of issues through a variety of holistic treatments and programmes.

Share

Published: 03/10/2017


Browse our recent projects